محمدمهدی سیدناصری، مدرس دانشگاه و پژوهشگر حوزه حقوق کودکان و نویسنده و مترجم کتابهایی همچون: «سازمان ملل متحد را بهتر بشناسیم»، «حمایت از حقوق کودکان در اسناد سازمان ملل متحد»، «حمایت از حقوق کودکان از منظر حقوق بین الملل بشردوستانه» و «حقوق فردی و اجتماعی کودکان» و «حمایت از حقوق کودکان کار در اسناد سازمان ملل متحد» در یادداشتی ارسال کرده است به تأثیر نقش نهاد خانواده در عصر متاورس و کاهش تأثیرات منفی آن بر کودکان پرداخته که در ادامه آن را خواهید خواند:
کودکان مهمترین دارایی هر خانواده محسوب میشوند و والدین از بدو تولد تلاش میکنند فضایی سالم برای رشد و پرورش آنان فراهم کنند. والدین به فرزندان خود کمک میکنند رشد کنند، ببالند و تا رسیدن به آیندهای روشن همراه آنان هستند. باید گفت خانواده رکن بنیادین پرورش جسمی، روحی و اجتماعی کودک است و تربیت فرزندان از دشوارترین، حساسترین و پرثمرترین وظایف بشری به ویژه والدین است که نتیجه نهایی آن، هم به خانواده و هم به جامعه بازمیگردد. در عصر حاضر دنیای دیجیتال نیز عضوی جداییناپذیر از زندگی کودکان شده است و ناگزیر کودکان در این دنیا رشد میکنند، پس رویکرد سلبی و نادیده گرفتن به معنای پاککردن صورت مسئله است و باید گفت در عصری که فضای مجازی و امکانات دیجیتال یکی از نیازهای اساسی بشر شده و حتی وسیلهای برای امرارمعاش بسیاری از خانوادهها به شمار میرود، تلاش برای نادیده گرفتن آن تقریباً محال و دور از منطق است.
امروزه والدین شاهد علاقه مفرط کودکان به رسانهها و تأثیرپذیری سریع و عمیق آنان هستند که باعث انزواطلبی، استرس، افت تحصیلی، پرخاشگری، کاهش میزان مطالعه و بالاخره خمودگی و زیانهای جسمی جبرانناپذیر و نقض حقوقشان میشود. در سراسر جهان کودکان و نوجوانان بخشی از اوقات خود را به درگیر شدن با بازیهای آنلاین و استفاده از شبکههای مجازی برای آشنایی با همسن و سالان خود و ارتباط با دیگران صرف میکنند. در عصر پدیدههای تکنولوژیک بخصوص پس از خلق فناوری بلاکچین و ظهور بستر متاورس؛ شاهد تولد نسلی دیگر از نسل Z (نسل زد یا نسل نت به افرادی تلقی میشود که تقریباً بین سالهای ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۰ میلادی متولد شدهاند، این نسل از همان ابتدای کودکی وقتی چشمان خود را به روی دنیا گشودند، توانستند پیشرفت اینترنت و سایر ابزارهای هوشمند دنیا را ببینند؛ و اصلاً به همین خاطر به آنها نسل نت (اینترنت) یا بومیهای دیجیتال گفته میشود) هستیم که به مراتب هم از لحاظ سواد دیجیتالی و هم سواد عمومی و اجتماعی و سواد مالی و حقوقی ضعیفتر خواهند بود، نسلی که جز زندگی و تعامل با محیطها و دنیاهای مجازی، با هیچ پدیده و احساسات واقعی از دنیای واقعی ارتباطی ندارند استفاده نادرست از رسانههای گروهی و اینترنت بسیاری از جنبههای مهم زندگی مثل همنشینی با خانواده، بازیهای گروهی بیرون از خانه، ورزش کردن و از همه مهمتر خواب را با چالش همراه کرده است.
این موارد و بسیاری موارد بیشتر موجب بروز نگرانیهایی برای والدین و کارشناسان به سرنوشت بشر شده است و ممکن است کودکان در این دنیای بیحد و مرز در معرض انواع سوءاستفادهها قرار بگیرند. پس چارهای جز این نیست که خانوادهها در این فضا نیز همراه کودکان باشند و به آنها کمک کنند شیوهی بهرهگیری سالم و ایمن از اینترنت و دنیای دیجیتال را فرابگیرند و در وهله نخست خود والدین سواد دیجیتال خود را افزایش بدهند. شما به احتمال بسیار زیاد الان دارید به این فکر میکنید که حضور متاورس در زندگیهایمان تا چند سال آینده دور از انتظار است ولی لحظهای به این فکر کنید که اگر برگردیم به دهه ۵۰ و فردی با شما درباره اینترنت کنونی در عصر حاضر صحبتکند، حتماً شوکه خواهید شد و احتمالاً باور نخواهید کرد. شاید امروز یا فردا و یا حتی پس فردا شاهد حضور متاورس در زندگیهایمان نباشیم اما تا ۱۰ سال آینده اتفاقات بسیار عجیب و غریبی در زندگی بشر خواهد افتاد.
ثبت دیدگاه